Ajankohtaista

Matikkatreenit innostaa matematiikkaan

28.2.2025

MAOLin Matikkatreenit vahvistaa kaikkein heikoimpien matematiikan osaajien oppimista

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö tukee erilaisten oppijoiden matematiikan taitojen vahvistamista mm. rahoittamalla uudenlaisen tukimateriaalin tuottamista. Syksyksi 2025 valmistuva MAOLin Matikkatreenit on helppokäyttöinen ja motivoiva tukimateriaali peruskoulun aikaiseen harjoitteluun tai toisen asteen alussa tapahtuvaan matematiikan ydintaitojen kertaamiseen. Soveltuvin osin materiaali käy myös alakouluun tukemaan perustaitojen harjoittelua, koska Matikkatreeneissä on peruskoulumatematiikan kaikkien osa-alueiden ydinsisällöt käyttövalmiina, sähköisinä tai tulostettavina, harjoituskokonaisuuksina. Matikkatreenit on saatavissa suomeksi ja ruotsiksi.

Matematiikan opettajat ja erityisopettajat ovat räätälöineet Matikkatreenien sisällöt niin, että ne toimivat vahvana näyttönä opetussuunnitelman päättöarvioinnin kriteerien mukaiselle hyväksytylle osaamiselle. Matikkatreenien harjoittamien taitojen päälle on helppo rakentaa hyvää toisen asteen matematiikan osaamista.

Matikkatreenien tehtävissä on keskitytty monin tavoin vahvistamaan oppijan ymmärrystä matematiikasta – nyt ei vain mekaanisesti toisteta, vaan saadaan oppija ajattelemaan. Alla joitakin esimerkkejä Matikkatreenien tehtävistä ja siitä, miksi juuri tällaisia tehtäviä on valittu Matikkatreeneihin.

Opettava tehtävä toimii kuin vuoropuhelu opettajan kanssa

Kuva 1. Opetuskeskustelun tapaan etenevä tehtävä opettaa ajattelemaan vaiheittain.

Uutta asiaa opiskellessa on hyödynnetty tehtävätyyppiä, jossa oppija käy ikään kuin vuoropuhelua opettajan kanssa. Tuntitilanteesta poiketen nyt ei voikaan olla omissa ajatuksissaan, vaan on pakko vastata jokaiseen kysymykseen oikein, jotta pääsee tehtävässä eteenpäin! Näin harjoiteltava asia tulee ajateltua alusta asti, itse miettien ja pohtien, jolloin ymmärtäminen vahvistuu.

 

Arviointi ja kielentäminen tukevat matemaattista ajattelua

Kuva 2. Tehtävät, joissa arvioidaan tai kielennetään matematiikkaa tukevat ymmärtämistä.

Oppijoiden kyky arvioida esimerkiksi laskun vastauksen suuruusluokkaa liittyy vahvasti matematiikan ymmärtävään osaamiseen. Matikkatreeneissä onkin muiden tehtävien ohessa myös erilaisia arviointitehtäviä.

Arvioinnin lisäksi myös kielentäminen ja sanallistaminen vahvistavat matematiikan ymmärrystä. Parasta kielentämistä on tietenkin opettajan ja vertaisryhmän kanssa tapahtuva matematiikan pohdiskelu, mutta hyvänä kakkosena tulevat Matikkatreenien tehtävät, joissa matematiikkaa pohditaan myös muutoin kuin matematiikan symbolikielellä. Tällaiset valmiiksi sanoitetut tehtävät voivat myös toimia mallina, joka saattaa helpottaa (tukiopetus)tunnilla tapahtuvaa vuoropuhelua.

 

Monipuoliset esimerkit vähentävät virhekäsityksiä

Kuva 3. Vaihtuvat tehtävätyypit ja mm. erilaiset kuvamallit havainnollistavat asiaa monipuolisesti. Kuvassa on esimerkkejä murtolukujen havainnollistamisesta murtolukuun tutustumisen vaiheessa; murtoluku on muutakin kuin ”piirakkamalli”.

Matikkatreenien lähtökohtana on se, että samaa asiaa harjoitellaan monilla erilaisilla tehtävillä. Matikkatreeneissä jokaista yksittäistä harjoiteltavaa asiaa opiskellaan 11 erilaisella tehtävällä, jolloin harjoittelu on niin monipuolisia, että virhekäsitysten mahdollisuus minimoidaan. Motivaatiotakin ylläpitää paremmin se, että lasketaan yhtä tehtävätyyppiä vain muutama lasku, jonka jälkeen tulee uutta haastetta pohdittavaksi.

 

Matikkatreenit tukee joustavaa matemaattista ajattelua

Kuva 4. Oppijan ajattelua tuetaan ja ohjataan kohti joustavaa matemaattista ajattelua.

Matikkatreenien tehtävissä tuetaan joustavaa matemaattista ajattelua. Kuvassa on kolmesta eri tehtävästä poimittu pienet ajattelua tukevat ajatuskuplat, jotka antavat oppijalle työkaluja tehtävän ratkaisemiseen – oppija ei jää yksin erilaisen tehtävän edessä. Tällaiset ajattelun vinkit monipuolistavat oppijan matemaattisia työtapoja ja tuovat lisää vaihtoehtoja siihen, miten tehtäviä ratkotaan. Erityisesti heikoilla laskijoilla tämä vahvistaa rohkeutta kohdata haastavan tuntuisiakin tehtäviä. 

Selkeät opetusvideot tukevat oppimista

Kuva 4. Matikkatreeneissä on tietoVisan tekemät opetusvideot.

Matematiikan opettaja Visa Saarinen on tehnyt Matikkatreenien havainnolliset ja oppimista tukevat opetusvideot. Video tiivistää harjoiteltavan asian ydinsisällöt ja toimii nopeana kertauksena esimerkiksi oppitunnin alussa. Vaikka video ei voikaan täysin korvata opettajan opetustuokiota, voi se tukea oppimista kotona läksyjä tehdessä tai itsenäisesti harjoitellessa.

 

Matikkatreenit innostaa oppijoita ja tukee opettajaa työssään

Matikkatreenit innostaa oppijoita matematiikan harjoitteluun. Testiryhmien palautteen perusteella motivaatio matematiikan opiskeluun kasvoi Matikkatreenien avulla:

  • …oppilas halusi tehdä tehtäviä kotona omalla ajallaan.
  • …innostui keräämään kultaisia pokaaleja.
  • …opiskelijat kysyivät joka [matematiikan] tunnilla, milloin me tehdään taas niitä tehtäviä.

Matikkatreenien opeopas tukee opettajaa ja erityisopettajaa tarjoamalla uudistuvan tuen ohjeistuksen mukaisesti helposti käytettävän materiaalin ennaltaehkäisevään ja varhaiseen tukeen. Oppijan sähköisten tehtäväpolkujen lisäksi Matikkatreenien opeoppaassa on monipuoliset vinkit havainnolliseen ja toiminnalliseen harjoitteluun välineillä ja ilman välineitä. Tulostettavat monisteetkin lisäävät materiaalin monipuolista käyttöä. Opettajanja erityisopettajan yhteistyötä tukee opettajien yhteinen ryhmä- ja oppijakohtainen tulosnäkymä.

Syksyllä 2025 koko peruskoulumatematiikan ydinsisällöt kattava MAOLin Matikkatreenit onvalmis. Yli 20 opettajaa ja erityisopettajaa ympäri Suomea on ollut työstämässä materiaalia. Lisäksi sadoilta opettajilta on saatu kyselytuloksia materiaaliin liittyen, jotta materiaali parhaiten palvelisi opettajia ja erityisopettajia kiireisessä arjessa.

Tule kokeilemaan, miten MAOLin Matikkatreenit voi auttaa sinua työssäsi!

 

Virpi Mikkonen
Hankekoordinaattori, MAOL ry

Kokeile ja vaikutu.

Tilaa ilmainen 14 vuorokauden testilisenssi. Testilisenssi on erinomainen tapa tutustua oppimisympäristöön sitoumuksetta.

Onko sinulla jo tili? Kirjaudu tästä