Ajankohtaista

MFKA-Kustannus Oy on uudistanut alkukartoitustaan

9.8.2024

Tehokas työkalu matematiikan opetukseen

Matematiikan opetuksessa oikeanlaisen tuen tarjoaminen oppilaille on ratkaisevan tärkeää erityisesti nivelvaiheissa, missä matematiikan alkukartoitus on osoittautunut arvokkaaksi työkaluksi.

Matematiikan alkukartoituksen kehitys

Julkaisimme ensimmäisen version matematiikan alkukartoituksesta vuonna 2022 ammatilliseen koulutukseen ja lukioihin MAOL2-oppimisympäristössä. Tämä kartoitus tarjosi opettajille tavan kartoittaa oppijoidensa osaamistason ja tunnistaa mahdolliset osaamisvajeet, mikä auttoi heitä kohdentamaan opetusta tarkemmin oppijoidentarpeiden mukaan.

Syksyllä 2023 päätimme kehittää alkukartoitustamme vastaamaan entistä paremmin opettajien ja oppijoiden tarpeita sekä tarjoamaan alkukartoituksen myös 7. luokkalaisille. Keräsimme opettajilta palautetta ja tietoa alkukartoituksen käytettävyydestä sekä kehityskohteista, mikä antoi arvokasta tietoa siitä, missä alkukartoitus toimi hyvin ja missä oli parantamisen varaa. Haastattelujen pohjalta alkukartoitukseen tehtiin parannuksia. Uudistukset kohdistuivat erityisesti osaamisaukkojen tunnistamiseen ja saatavan informaation monipuolistamiseen.

Uudistuksen hyödyt

Yksi merkittävimmistä uudistuksista on matematiikan alkukartoituksen ja MAOLin Matikkatreenien (entinen TOMA-hanke) yhdistäminen saumattomaksi kokonaisuudeksi. Tämän uudistuksen myötä opettajat voivat hyödyntää Matikkatreenejä alkukartoituksesta esiin tulleiden virhekäsitysten oikaisemiseen.

Matikkatreenit tarjoavat oppijoille tarkoituksenmukaisia harjoituksia ja tukiopetusmateriaalia, minkä avulla oppijat voivat vahvistaa osaamistaan juuri niillä osa-alueilla, joissa on puutteita. Tämä lähestymistapa tarjoaa opettajille ja erityisopettajille joustavia ja kohdennettuja työkaluja oppilaiden tukemiseen. Alkukartoitusta voi kuitenkin käyttää joustavasti myös ilman Matikkatreenejä itsenäisenä työkaluna omien tarpeiden mukaisesti.

MAOLin Matikkatreenien muita oppimispolkuja julkaistaan lukuvuoden 2024–2025 aikana niin, että materiaali on kokonaisuudessaan valmis lukuvuoden 2025–2026 alkaessa.

Syksyllä 2024 opettajille julkaisimme uudistetun matematiikan alkukartoituksen sekä MAOLin Matikkatreenien ensimmäiset oppimispolut, jotka keskittyvät Lukukäsitteen ja Murtolukujen hallintaan. Näiden uusien oppimispolkujen avulla opettajat voivat tarjota oppilaille systemaattista ja vaiheittaista tukea, joka perustuu alkukartoituksessa havaittuihin tarpeisiin. Alkukartoituksen ja MAOLin Matikkatreenien muodostama kokonaisuus voi auttaa varmistamaan, että jokainen oppija saa tarvitsemansa tuen ja oppii matematiikan perusteet vahvalle pohjalle.

Tehokasta opetusta

Matematiikan alkukartoituksen uudistaminen on ollut askel kohti tehokkaampaa ja yksilöllisempää matematiikan opetusta. Se tarjoaa opettajille työkalun, joka ei ainoastaan kartoita oppilaiden osaamistasoa, vaan myös auttaa heitä rakentamaan oppilaidensa osaamista juuri sillä osa-alueella, jossa tukea eniten tarvitaan. Kartoitus tukee opetuksen ja oppimisen jatkuvuutta ja varmistaa, että matematiikan perusasiat omaksutaan perusteellisesti ja oikein.

Tutustu tarkemmin MFKA-Kustannus Oy:n alkukartoitukseen osoitteessa https://mfka.fi/kategoria/maol2/alkukartoitukset/

Lue lisää MAOLin Matikkatreeneistä osoitteessa https://maol.fi/toma-toinen-mahdollisuus-numerotaitoisuuden-oppimiseen/.

Kokeile ja vaikutu.

Tilaa ilmainen 14 vuorokauden testilisenssi. Testilisenssi on erinomainen tapa tutustua oppimisympäristöön sitoumuksetta.

Onko sinulla jo tili? Kirjaudu tästä